Pogoda Sprzyja Świerzawie
Połowa maja to doskonały czas na pikniki, co kolejny raz wykorzystali organizatorzy XIV MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH W GRILLOWANIU, który odbył się 15 maja 2025 r. w miejscu nazwanym ,,strefą grillowania”, na terenie Zakładu Aktywności Zawodowej w Świerzawie. Oprócz świerzawskiego ZAZ-u organizacją zajmowało się również Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Złotoryi. Organizatorom sprzyjało wszystko: doskonała atmosfera wśród uczestników, świetni prowadzący oraz bardzo dobry DJ, a nawet aura, która na czas zawodów, jakby objęła ich rozejmem i mimo tego, że w całym regionie chłód i deszcze pokrzyżowały niejedną imprezę, w Świerzawie świeciło słońce, ogrzewając uczestników wiosennym ciepłem.
Mistrzostwa, od wielu lat, są organizowane w celu integracji społecznej osób z niepełnosprawnościami z Polski z osobami z zagranicy m.in. z Czech czy Niemiec, rozwijania w nich zdrowego ducha rywalizacji i poszerzenia umiejętności społecznych i gastronomicznych, a przy tym dostarczają rozrywki i radości. W tegorocznej w imprezie uczestniczyło ponad 200 osób.
Udział w mistrzostwach zgłosiło 9 drużyn:
- Warsztaty Terapii Zajęciowej w Świerzawie
- Warsztaty Terapii Zajęciowej w Wojcieszynie
- Fundacja Ekonomii Społecznej PROM
- Zakład Aktywności Zawodowej w Legnickim Polu
- Centrum Zdrowia Psychicznego Krainy Wygasłych Wulkanów
- Uczestnicy turnusu wytchnieniowego w Powiecie Złotoryjskim” w projekcie „ASY-stencja”
- Mariensterner Lebensräume gGmbH Werkstatt für behinderte Menschen St. Michael
- Sdružení Neratov z Czech, którzy wystawili dwie drużyny.
Przed rozpoczęciem grillowania każda z drużyn losowała numer stołu, przy którym przygotowywała potrawy z grilla. Zawodnicy mieli tylko 10 min na przedyskutowanie, jakie składniki będą im potrzebne do przygotowania potraw. Kolejne dziesięć minut miały wyznaczone dwie osoby z każdej drużyny na przyniesienie niezbędnych produktów na stanowisko, potrzebnych do przyrządzenia potraw. Czas przeznaczony na grillowanie liczył się od momentu zajęcia stanowisk przez wszystkie drużyny (około 2,5 h). Podczas Mistrzostw oceniano następujące potrawy: grillowane mięso, sałatka grillowa oraz dodatki.
Drużyny mogły zgłosić do konkursu nie więcej niż 3 potrawy, które przygotowywały z produktów wykazanych w Regulaminie. Oceny potraw dokonało Jury, które z każdego menu wybierało najlepsze, według następujących kryteriów: smak, estetyka podania, kreatywność, innowacyjność.
Oto wyniki zawodów – zgodnie z regulaminem nagrody rzeczowe były przyznane w kategoriach:
- I-III – nagrody główne: I miejsce – zajęła Fundacja Ekonomii Społecznej PROM, II miejsce – ZAZ Legnickie Pole, III miejsce – Mariensterner Lebensräume gGmbH Werkstatt für behinderte Menschen St. Michael
- IV – nagrodę specjalną za dekorację otrzymała Fundacja PROM
- V- nagrodę specjalną za przebranie otrzymała Fundacja PROM
Dla pozostałych uczestników konkursu przewidziano wyróżnienia.
Mistrzostwa odbyły się w ramach realizowanego projektu pn. „Pogłębianie więzi transgranicznych i rozwój kompetencji miękkich Osób z Niepełnosprawnością – mieszkańców pogranicza polsko-czeskiego”. Lider projektu: Powiat Złotoryjski. Partner projektu: Sdružení Neratov, z. s. Współfinansowanie: Euroregion Nysa – Fundusz Małych Projektów Interreg Czechy–Polska 2021–2027.




































